Roots&Shoots környezeti nevelési program

Közel 100 országban kipróbált, nemzetközi modellen nyugvó környezeti nevelési program, melynek célja, hogy a fiatalokat cselekvésre ösztönözze, ezáltal pedig lehetőséget adjon a számukra, hogy a környezettudatos életmód alapjait tapasztalati úton sajátíthassák el.

A R&S hálózatban a fiatalok és idősebbek is csoportokban tevékenykednek. Minden egyes R&S csoport, legyenek tagjai akár óvodások, akár egyetemisták vagy felnőttek, saját maguk által tervezett és véghez vitt kisebb-nagyobb projektekkel nyújtanak segítséget a saját közösségükön belül környezetvédelmi-, állatvédelmi-, vagy embereket érintő problémákban. A program 4 lépésből áll, melyeken végighaladva jut el a csoport a megoldáshoz. Ezek a lépések a következők: elköteleződés, feltérképezés, cselekvés, ünneplés. A projekt megvalósításához segítséget nyújt a letölthető eszköztár, a mentorok és az intézet előadásai. Megszerezhető kompetenciák: gyakorlati-, és az együttműködési készségek fejlesztése, holisztikus gondolkodásmód átadása, összefüggések felismerése. A csoportok átélik, hogy az apró jó cselekedetek hozzájárulnak a világ jobbátételéhez.

Célcsoport: általános iskola, középiskola, óvoda
Típus: foglalkozás, workshop
SDG Téma: 10. egyenlőtlenségek csökkentése, 15. szárazföldi ökoszisztémák védelme, 16. béke, igazság és erős intézmények
Globnev Téma: környezettudatosság, fenntarthatóságra nevelés

Szeretnék többet tudni a szervezetről: Jane Goodall Intézet