Békamentés

E természetvédelmi akció, a farmosi békamentés nemcsak a kétéltűeknek kedvez, hanem környezeti nevelési programként alkalmat teremt a tanulásra is. Lehetőséget nyújt fiataloknak és időseknek egyaránt, hogy részt vegyenek az élővilág és környezetünk gondozásában.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park és az MME Kétéltű-, és Hüllővédelmi Szakosztályának békamentő programjaihoz csatlakozott segítőként a Jane Goodall Intézet. A békamentő akciók során kora tavasszal az út mentén terelőkerítést állítanak fel a résztvevők, ennek tövébe vödröket helyeznek, amikbe éjszaka bepottyannak a békák. A reggel kiérkező önkéntesek begyűjtik és megszámolják, majd az út túloldalán elterülő mocsárba, tóba viszik őket. Az aktív természetvédelmi munka mellett a résztvevők megismerkedhetnek a kétéltűek jelenlegi helyzetétvel és az élővilágban betöltött fontos szerepével. A békamentés során megtapasztalható a kétkezi természetvédelem, a közvetlen kapcsolat a természettel lehetőséget teremt a holisztikus szemlélet, vagyis a minden mindennel összefügg látásmód elsajátítására.

Célcsoport: általános iskola, középiskola, nagyközönség
Típus: foglalkozás, workshop
SDG Téma: 13. fellépés az éghajlatváltozás ellen, 14. óceánok és tengerek védelme, 15. szárazföldi ökoszisztémák védelme
Globnev Téma: környezettudatosság, fenntarthatóságra nevelés

Szeretnék többet tudni a szervezetről: Jane Goodall Intézet