GLOBÁLIS TANTEREM

GLOBÁLIS TANTEREM

Globális nevelés az oktatásban: a HAND Szövetség és tagszervezetei online műhelybeszélgetése

 

Világjárványok, növekvő egyenlőtlenségek, környezetpusztulás, klímaváltozás. Csak néhány az emberiség előtt álló összetett kihívások közül. Megfelelőképpen foglalkozunk ezekkel a témákkal a magyar iskolákban? Mi lehet a tanárok, diákok és a civil szervezetek szerepe e téren?

November 16-án, hétfőn, 17 órakor a HAND Szövetség és tagszervezetei online workshopot szerveznek a Globális Nevelés Hete programsorozat keretében.

A beszélgetés célja, hogy segítsen felmérni a lehetőségeket és akadályozó tényezőket, hogy a globális nevelés témái és a megfelelő módszertanok szélesebb körben megjelenjenek az iskolai oktatásban, illetve, hogy ráirányítsa a figyelmet a civil szervezetek által kínált gazdag oktatási eszköztárra. A műhelybeszélgetésen egyrészt pedagógusok és diákok mesélnek tapasztalataikról a civil szervezetek által kínált oktatástámogató programokkal és módszertanokkal kapcsolatban, másrészt oktatással foglalkozó szakértők és a civil szervezetek munkatársai elemzik a globális nevelés hazai helyzetét. Az esemény gyakorlati útmutatóul szolgálhat mindazok számára, akik pedagógiai eszköztárukat szeretnék a témában gazdagítani.

Regisztráció

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő linken lehetséges: www.shorturl.at/glrtS Túljelentkezés esetén a regisztrációt előbb lezárhatjuk. Az esemény internetes linkjét a regisztráltaknak november 13-ig e-mailben küldjük el.

Program
16.50 – 17.00 Technikai ismertető
17.00 – 17.10 HAND Szövetség köszöntő – Martoni András igazgató
17.10 – 17.20 Beszélgetésindító előadás – Victor András
17.20 – 17.30 Globális nevelés: A válaszadó pedagógusok szemével – az Anthropolis Egyesület kutatásának bemutatása – Bán Dávid
17.30 – 17.50 Kerekasztal beszélgetés: mik a lehetőségek, az akadályozó tényezők és a konkrét tapasztalatok
globális nevelés terén az iskolákban
Résztvevők: általános és középiskolai tanárok és diákok és civil szervezetek
Moderátor: Balogh Réka (HAND Szövetség)
17.50 – 18.00 Kérdések és válaszok
18.10 – 18.20 Kerekasztal beszélgetés folytatása
18.20 – 18.30 Kérdések és válaszok
18.30 – 19.00 Nyitott beszélgetés

Előzetesen kiküldött on-line kérdések és a kapott válaszok és az elhangzottak alapján kisebb csoportokban (zoom breakout rooms)

A globális nevelés a globalizálódott világ folyamataiban értékeli az egyén helyét, szerepét, esetleges felelősségét és feladatait. Megismerés útján gondolkodásra, kritikai szemléletre, felelősségvállalásra és tudatos cselekvésre sarkall. A globális nevelés célja az ismeretek átadása, a képességek és attitűdök fejlesztése annak érdekében, hogy az egyén érzékenyebbé váljon, társadalmi részvétele növekedjen, valamint a jövő generációk iránti felelőssége kialakuljon.

Az esemény az Európa Tanács által életre hívott Globális Nevelés Hete programsorozat keretében valósul meg. Az esemény további részletei és a Globális Nevelés Hetével kapcsolatos egyéb információk a közreműködő szervezetek honlapjain és facebook oldalain lesznek elérhetőek.

A program kapcsán a szervezőktől keressék Balogh Rékát a reka.balogh@hand.org.hu e-mail címen.